YesNo Självtest Hudsvamp och Fotsvamp

Hudsvamp och fotsvamp

Produktbeskrivning

Den där spruckna vita huden som flagnar? Kan vara fot- eller hudsvamp.

Misstänker du att du lider av hud- eller fotsvamp? Med detta självtest får du snabbt och enkelt svar. Testet tar du enkelt på egen hand hemma och skickar det sedan till vårt laboratorium för analys. 

Varför testa sig för hudsvamp?

Lider du av att huden flagnar, spricker och kliar, så kan du ha drabbats av hudsvamp. En mycket vanlig typ av hudsvamp är fotsvamp, vilken ofta sitter mellan tårna. Lider man av hudsvamp är det viktigt att påbörja behandling, då obehandlade infektioner kan sprida sig till naglar och andra delar av kroppen. Symtomen för hudsvamp liknar symtomen för en rad andra hudsjukdomar, t.ex. psoriasis och eksem, vilket gör att sjukdomarna lätt förväxlas. Innan man påbörjar behandling kan det därför vara bra att först fastställa att det är hudsvamp man lider av.

Hur går testförfarandet till?

Testet är DNA baserat och går till så att du tar etthudskrapsprov hemma genom att skrapa flagor från angripen hud ner i det medföljande provröret med baksidan av en nagelsax eller en nagelfil i metall. Provröret postar du sedan kostnadsfritt till vårt laboratorium för analys i samma förpackning som testet kom i. I förpackningen finns även tydliga instruktioner samt en kod som du använder för att tryggt kunna hämta ditt svar på vår hemsida. Svaret är 99,5 % tillförlitligt (lika säkert som hos läkaren) och finns tillgängligt inom ca tre vardagar från det att ditt prov anlänt till laboratoriet. Observera att nagelsax eller nagelfil inte finns med i provtagningspaketet. 

Var kan jag köpa testet?

Vårt självtest för hud- och fotsvamp kan du antingen beställa direkt här på hemsidan eller köpa på närmaste återförsäljande apotek.

Vad innehåller testet?

I förpackningen finns instruktioner samt ett provrör.

Vad är hudsvamp?

Hudsvamp är en infektion i huden av trådsvamp, dermatofyter. Det vanligaste är att infektionen sitter på fötterna mellan tårna (fotsvamp), men även andra delar av kroppen kan drabbas, t.ex. händer och hårbotten. Dermatofyterna tillhör vanligen något av släktena:Trichophyton rubrum, Microsporum och Epidermophyton. T. rubrum är den vanligaste arten och står för 75-90 % av fallen i Skandinavien. Fotsvamp är mycket vanligt, upp till 20% av vuxna drabbas. Det är vanligt att man får återkommande infektioner. Vårt test påvisar arten Trichophyton rubrum samt andra arter inom släktena Trichophyton, Microsporum och Epidermophyton.

Vilka symtom ger hudsvamp?

Hudsvamp yttrar sig ofta med att huden flagnar. Ibland kan det leda till klåda och att huden spricker och vätskar sig. Om man går länge med obehandlad fotsvamp kan den sprida sig till fotsulor och sidan av foten och leda till att huden tjockna och blir fjällande (s.k. mockasinsvamp). Svampen kan även sprida sig till naglar och andra delar av kroppen. Symtomen för hudsvamp liknar symtomen för andra hudsjukdomar, t.ex. psoriasis och eksem, och sjukdomarna kan därför lätt förväxlas.

Vad ska jag göra om jag har hudsvamp?

Hudsvamp kan ofta behandlas med receptfria läkemedel. Behandlingens längd beror på vilket läkemedel som används. Vid svåra angrepp kan receptbelagd behandling behövas.

Vad kan jag göra för att undvika hudvamp?

Man kan minimera risk att drabbas av hudsvamp genom att bl.a. använda luftiga skor och strumpor i naturmaterial. Tvätta fötterna och torka noggrant samt byt strumpor varje dag. Undvik även att gå barfota i allmänna utrymmen som t.ex. simhallar.

Smittar hudsvamp?

Dermatofyter kan smitta både genom direktkontakt eller indirekt via t.ex. golv i duschutrymmen. Smitta kan även ske vid kontakt med djur.

Var finns instruktionerna för hur jag tar provet?

Provtagningsinstruktioner finns på en flik som omsluter provförpackningen. Fliken öppnas på sidan av paketet där det står ”Instruktioner Öppna här!”.

Hur skickar jag in provet?

När provet ska skickas in till laboratoriet rivs instruktionsfliken bort längs perforeringen och provförpackningen, som är adresserad och frankerad, används som returförpackning.

När och hur får jag svar?

Du får ditt svar 3 vardagar efter att provet inkommit till laboratoriet genom att ange din personliga kod på vår hemsida www.yesnotest.se.


Här kan du ladda ned bruksanvisningen som PDF.
Artikelnr: 701008 Kategori: