sjalvtest-laktosintolerans.jpg

Laktos­intolerans

Produktbeskrivning

Gasig och uppsvälld? Testa dig så att det inte är laktosintolerans? Köp testet idag.

 

Varför testa sig för primär laktosintolerans?

Laktosintolerans är ett vanligt matsmältningsproblem som orsakas av överkänslighet mot mjölksocker (laktos). Om du har problem med magen – gaser, diarré, uppspändhet, knipsmärtor eller liknande symtom – kan det bero på att du är laktosintolerant. Den vanligaste typen av laktosintolerans kallas primär laktasbrist och är ärftlig. Oftast får man dock inte problem förrän i vuxen ålder. Med vårt självtest får du veta om du har den genvariant som ger upphov till denna typ av laktosintolerans.

Olika typer av laktosintolerans?

Det finns tre olika former av laktosintolerans. Primär laktosintolerans är den vanligaste formen av laktosintolerans och den formen som går att testa med hjälp av vårt självtest. Primär laktosintolerans innebär nedsatt förmåga att bilda enzymet laktas. Vid vilken ålder som bristen på laktasenzym uppkommer varierar hos den enskilda individen, men vanligast är att man vid vuxen ålder får laktasbrist. Förmågan att bilda laktas kan inte återfås, men en viss förmåga kan kvarstå vilket gör att små mängder laktos fortfarande kan spjälkas. Vid primär laktasbrist beror bristen på enzymet laktas på en ärftlig genetisk variation. Evolutionärt sett har det varit fördelaktigt att kunna bryta ned laktos i befolkningsgrupper där mjölkprodukter ingått i dieten och mutationer har därför uppkommit som medfört tolerans mot laktos. Dock finns det fortfarande en andel individer i dessa befolkningsgrupper som har den genetiska variant som är associerad med laktosintolerans. Två föräldrar som inte är laktosintoleranta kan få barn som är laktosintoleranta. Sekundär laktasbrist innebär att din laktosintolerans och dess symtom uppträder i samband med någon annan skada på tarmen. Vid obehandlad glutenöverkänslighet, inflammation i tarmen, kraftig maginfluensa eller efter bukoperation kan tarmslemhinnan vara så skadad att den inte kan producera laktas. När skadan läkt återkommer oftast förmågan att producera laktas. Medfödd laktasintolerans är extremt ovanlig och upptäcks ofta redan när barnet ammar eller får modersmjölkersättning.

Hur testar man sig för primär laktosintolerans?

YesNos självtest är DNA-baserat och tas genom att du gnuggar den medföljande bomullspinnen på insidan av kinden. Bomullspinnen är förpackad i en pappers-/plastförpackning, i vilken du lägger tillbaks bomullspinnen när du tagit provet. Provet postar du sedan kostnadsfritt till vårt laboratorium för analys i samma förpackning som testet kom i. I förpackningen finns även tydliga instruktioner samt en kod som du använder för att tryggt kunna hämta ditt svar på vår hemsida. Svaret är 99,5 % tillförlitligt (lika säkert som hos läkaren) och finns tillgängligt inom fem vardagar från det att ditt prov anlänt till laboratoriet.


Vad är primär laktosintolerans?

Laktosintolerans är ett vanligt matsmältningsproblem. Att vara laktosintolerant innebär att du saknar enzymet laktas som behövs för att spjälka upp mjölksockermolekylen i tunntarmen. Det gör att tarmen inte kan tillgodogöra sig laktos (mjölksocker). Vid laktosintolerans bryts det istället ner av tarmbakterier och ger symtom som gaser, diarré, uppspändhet, knipsmärtor eller liknande. Laktos finns framförallt i mjölkprodukter, men även som tillsats i andra produkter, t.ex. vissa chips och pulverprodukter.

Hur märker jag om jag är laktosintolerant?

Om laktos inte spjälkas i tunntarmen kommer den att jäsas av bakterier i tjocktarmen och ge upphov till symtom såsom gaser. Gasbildningen och laktosens vattenbindande effekt ger symtom som diarré, uppspändhet, körningar samt koliksmärtor. Symtom av laktosintolerans kan variera från person till person. Vissa tål mjölkprodukter i små mängder och andra inte alls. Om du misstänker att du är laktosintolerant kan du beställa vårt självtest här på vår hemsida eller köpa det på närmaste återförsäljande apotek.

Vad ska jag göra om jag är laktosintolerant?

Om ditt laktosintoleranstest visar sig vara positivt kan du enkelt minska intaget av mjölkprodukter, som innehåller laktos och ersätta dem med laktosfria produkter och därmed bli av med dina besvär. Mängden laktos som tolereras kan variera mycket från person till person. Det är därför viktigt att du själv provar ut hur mycket just du tål. Enzymet laktas kan även tillföras som tillskott till kosten. Vill du ha mer hjälp eller råd kan du kontakta en läkare eller dietist. Oavsett om testsvaret visar på intolerans eller tolerans rekommenderar vi att du vid fortsatta magproblem omgående kontaktar din läkare.

Vad betyder det att testet endast är utformat för människor av nordeuropeiskt ursprung?

Laktos är en disackarid, som måste brytas ned i de enkla sockerarterna glukos och galaktos innan det kan tas upp av kroppen. Nedbrytningen av laktos sker i tunntarmen med hjälp av enzymet  laktas. Evolutionärt sett har det varit fördelaktigt att kunna bryta ned laktos i befolkningsgrupper där mjölkprodukter ingått i dieten och mutationer har därför uppkommit som medfört tolerans mot laktos. Dock finns fortfarande en andel individer i dessa befolkningsgrupper som har den genetiska variant som är associerad med laktosintolerans. Genom forskning har man kunnat visa att en genetisk variation som är vanlig i europeisk befolkning kan förklara om man är laktosintolerant eller inte. Denna genetiska variation kan dock inte förklara laktosintolerans hos befolkningsgrupper i tex Asien, Afrika och Mellanöstern där laktosintolerans är vanligt. Hos dessa befolkningsgrupper finns det andra genetiska variationer som är associerade med laktosintolerans.  

Varför rekommenderas testet från 12 års ålder?

För en person som har primär laktosintolerans så utvecklas inte symptom förrän tidigast i 10-12 års ålder. Innan dess har man normalt inte några problem till följd av sin laktosintolerans. Om man därför tar testet på barn under 12 års ålder så kan man invaggas i falsk trygghet. Om barnet har magproblem och testet visar på att barnet är laktosintolerant så kan man felaktigt tro att magproblemen beror på detta. Vi rekommenderar därför testet från 12-års ålder samt att man alltid, om testet visar att man är laktosintolerant, kontaktar vården för vidare rådgivning.

Var finns instruktionerna för hur jag tar provet?

Provtagningsinstruktioner finns på den flik som omsluter provförpackningen. Fliken öppnas på sidan av paketet där det står ”Instruktioner Öppna här!”.

Hur skickar jag in provet?

När provet ska skickas in till laboratoriet rivs instruktionsfliken bort längs perforeringen och provförpackningen, som är adresserad och frankerad, används som returförpackning.

När och hur får jag svar?

Du får ditt svar 5 vardagar efter att provet inkommit till laboratoriet genom att ange din personliga kod på vår hemsida www.yesnotest/testsvar.se.

Här kan du ladda ned bruksanvisningen som PDF

Vad innehåller självtestet för laktosintolerans?

  • Provtagningsmaterial
  • Bruksanvisning
  • Frankerad försändelse till laboratoriet

Artikelnr: 701005 Kategori: